Δευτέρα, 3 Αυγούστου 2009

Μετά απο 14 χρόνια, λειτουργεί και πάλι το Μουσείο της Χαιρώνειας

απο το in.gr
Ύστερα από 14 χρόνια, τη Δευτέρα το Αρχαιολογικό Μουσείο της Χαιρώνειας άνοιξε και πάλι τις πύλες του, προσκαλώντας τους επισκέπτες του σε ένα μοναδικό ταξίδι στην ιστορία της Βοιωτίας από την Νεολιθική εποχή έως και τη Ρωμαική περίοδο.
Το μουσείο είχε υποστεί σημαντικές ζημιές στους σεισμούς του 1981, κατάσταση που επιδεινώθηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες κατά τη δεκαετία του '80. Τελικά, έκλεισε οριστικά για το κοινό το 1995.
Πρόκειται για ένα ισόγειο λιθόκτιστο κτίριο με κεραμίδια, σε έκταση περίπου 5 στρεμάτων, που αποτελείται από δύο μεγάλους εκθεσιακούς χώρους με προθάλαμο καθώς και δευτερεύοντες αποθηκευτικούς χώρους.
Αρχισε να κατασκευάζεται με δαπάνες της εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας το 1903 και ολοκληρώθηκε το 1907.
Βρίσκεται στην ανατολική είσοδο της πόλης της Χαιρώνειας και γειτνιάζει με το μνημείο του Λέοντος, ταφικό μνημείο που στήθηκε από τους Θηβαίους πάνω στον ομαδικό τάφο των ιερολοχιτών τους, που έπεσαν στην ομώνυμη μάχη το 338 π.Χ.
Στα εκθέματά του περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, γλυπτά από τη Λιβαδειά και τη Χαιρώνεια (Κυβέλη, Δήμητρα, πορτραίτο αυτοκράτορα Αδριανού, Αθηνά Κραναία, λίθινη σφαίρα με ανάγλυφες μορφές Ηλίου και Σελήνης), κεραμική από προϊστορικές και ιστορικές θέσεις στην περιοχή της Χαιρώνειας, την Ελάτεια, τον Ορχομενό, τον Έξαρχο και τους Αγίους Θεοδώρους της Αντίκυρας, τεμάχια τοιχογραφιών μυκηναϊκών χρόνων από τον Ορχομενό, νομίσματα και όπλα από τον τύμβο των Μακεδόνων και το πολυάνδριο των Θηβαίων στη Χαιρώνεια. Στον περίβολο του Μουσείου υπάρχει πλήθος επιγραφών και επιτυμβίων στηλών, αρχιτεκτονικά μέλη από μεγάλα ναϊκά οικοδομήματα και βάθρα από τη Χαιρώνεια, τη Λιβαδειά, την Ελάτεια, την Κορώνεια, τη Δαύλεια, τον Αγιο Βλάσιο και το Δίστομο.
Τέλος, στον αύλειο χώρο υπάρχει σημαντικό ταφικό μνημείο του 2ου αι μ.Χ. (υπέργειος τάφος-οίκος με λάρνακες και δάπεδο από ψηφιδωτό), το οποίο αποκαλύφθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα, κατά τις ανασκαφές του νεκροταφείου στο οποίο ανήκει και ο περίφημος Λέων ενώ ερευνήθηκε εκ νέου το 1990.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου