Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2010

Πρωτοβουλία για τα Αρχαία Θεατρα Θήβας- Ορχομενού -Χαιρώνειας


Την Τετάρτη 10 Φεβρουαρίου 201Ο ο Πρόεδρος και στελέχη του σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» κ. Σταύρος Μπένος έκανε επίσκεψη στα αρχαία θέατρα του Νομού Βοιωτίας στην Θήβα το ωδείο του Σύλλα και το το Καβείριο ιερό, το θέατρο του Ορχομενού και το θέατρο της Χαιρώνειας.
Στη συνέχεια μαζί με το μέλος του Σωματείου «ΔΙΑΖΩΜΑ» και δήμαρχο Χαιρώνειας Νίκο Παπαγγελή, το νομάρχη Βοιωτίας Κλέαρχο Περγαντά, τον δήμαρχο Ορχομενού Λουκά Υπερήφανο και τον Έφορο Αρχαιοτήτων Βασίλη Αραβαντινό παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στο Δημαρχείο της Χαιρώνειας. Ο κ. Μπένος τόνισε:
«Στην Ελλάδα, της οποίας γέννημα και θρέμμα είναι το αρχαίο θέατρο είτε ως αρχιτεκτόνημα είτε ως τέχνη, έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα 140 αρχαία θέατρα. Ο κατάλογος αυτός των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης βασίζεται στη μελέτη – καταγραφή Αρχαίων Θεάτρων και Ωδείων που έγινε από τους αρχιτέκτονες και ιδρυτικά μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» κ.κ. Κωνσταντίνο Μπολέτη και Μιχάλη Πιτένη και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα στοιχεία από μέλη του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» και από άλλους επιστήμονες».
Ο πρώτος χρόνος της ζωής του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ ήταν αφιερωμένος στην καταγραφή-επιστημονική τεκμηρίωση των αρχαίων χώρων θέασης και ακρόασης που είναι διάσπαρτα σε όλη τη χώρα. Μέχρι τώρα έχουν γίνει
ανοιχτές εκδηλώσεις σε δήμους, σχολεία, μουσεία πολιτιστικά κέντρα, τρεις εκδόσεις, μία ταινία, 40 επιστημονικά δελτία αρχαίων θεάτρων. Το ΔΙΑΖΩΜΑ συνδέει και υποκινεί όλες τις δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας (Υπουργείο Πολιτισμού-Εφορείες-Δημάρχους-Νομάρχες-Πανεπιστήμια-πολιτιστικούς φορείς-πολίτες) με στόχο την ανάδειξη και την καθολική προστασία των μνημείων μας.
Οι δραστηριότητες του Σωματείου επικεντρώνουν για το 2010 στη συμμετοχή των θεσμών και των πολιτών της χώρας στη χρηματοδότηση των μνημείων. Πέρα από τις υφιστάμενες χρηματοδοτικές πηγές (Εθνικοί πόροι, Υπουργείο Πολιτισμού και πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης) το ΔΙΑΖΩΜΑ μεθοδικά προετοιμάζει, σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού, το θεσμικό περιβάλλον για τη χορηγών συμμετοχή - αυτοδιοικητικών θεσμών και απλών πολιτών, δηλαδή του συνόλου της ελληνικής κοινωνίας .
Για όσα αρχαία θέατρα έχουν μια καλή προετοιμασία για τις πρώτες παρεμβάσεις που απαιτούνται, σύντομα θα ανοιχτούν τραπεζικοί λογαριασμοί, οι «ηλεκτρονικοί κουμπαράδες», με κεφάλαιο διαμορφωμένο από χορηγίες και δωρεές.
Φιλοδοξία του «ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ» είναι να προσελκύσει όχι μόνο τους μεγάλους χορηγούς αλλά και τους απλούς πολίτες, θα επιλεγούν δε αρχαία θέατρα από όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Για τη συμμετοχή των οικονομικών δυνάμεων της χώρας στη χρηματοδότηση των μνημείων μέσω του ΔΙΑΖΩΜΑΤΟΣ αξιοποιείται ο χορηγικός νόμος. Περισσότερα



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου